onsdag 21 november 2007

Doman-metoden,

Tänkte ge en kort förklaring på hur det är vi tränar och vad metoden går ut på. För några år sedan, långt innan vi fick Oscar, gick det en dokumentär på svensk tv om en liten norsk tjej som heter Malin. Som jag minns det var filmen delad i flera avsnitt där man genom flera år följde Malins utveckling, kanske är det fler som minns? Det var ialla fall min första kontakt med det som kallas "Doman-metoden". Grundtanken är att träna den del av kroppen som ger upphov till problemen dvs. hjärnan, istället för att träna de områden som visar symtomen till exempel ben eller armar. Man utnyttjar det faktum att hjärnan faktiskt har möjligheter att skapa nya vägar, att det finns en plasticitet som kan påverkas. För att kunna påverka hjärnan på rätt sätt krävs intensiv stimulering av de delar i hjärnan som inte fungerar som de skall - det är detta vi jobbar med varje dag!

Kolla gärna http://www.hjarnstimulans.se%20(en/(en helt ny svensk sida om intensiv träning) eller http://www.hjerneaktiv.dk/ samt http://www.hjernebarnet.dk/ för mer info.




Vi (jag och Finn) gick en kurs i USA i mars, efter hemkomst började vi så smått träna på halvtid för att se om Oscar svarade bra på allt det nya men lika mycket för att se om vi själva kunde klara av att ändra på så mycket i livet. Det kunde vi! I juli var Oscar huvudperson vid mötet med amerikanarna och vi fick ett skräddarsytt program med oss hem, med mål som låter orimliga men som vi ser är fullt möjliga om vi ligger i :-)


Oscars program är egentligen 6 olika program som flätas samman under dagen, bland annat motoriskt program som innebär att åla, krypa och rulla, synträning som innebär att kika på bilder och ord av en viss storlek och utformning samt att läsa hemgjorda böcker med extra stora bilder och text i. Utöver detta stimulerar vi luktsinnet med olika dofter, trevliga och mindre trevliga, vi stryker Oscars bara hud med olika material för att träna känseln och vi har ett avancerat och tidskrävande andningsprogram som hjälper Oscar att träna upp sin lungkapacitet samt för att föra mer syre till hjärnan. De sista två delarna just nu är stimulering av hörseln, Oscar skall loalisera olika ljud, typiskt en plastskål med ris som ruskas eller en bjällra som ringer, samt nutritionprogrammet som är tidskrävande och omvältande för oss. Oscar får inte äta gluten, laktos, socker, stärkelserika grösaker samt att vi skall följa något som heter foodcombining. Det sista innebär att Oscar inte får äta protein tillsammans med kolhydrater eller stärkelse, ett pusslande alltså. Nutritionsdelen är den del vi i början lade långt mest tid på, med recept sökande och nytänkande, vårt kylskåpsinnehåll har ändrats väsentligt. Vi har haft vissa problem att vara så stri´kta med kosten här nede men vi gör allt vi kan, vi har fått veta att 50% av Oscars framsteg kan tillägnas kosten, detta då hjärnan behöver en så bra miljö som möjligt för maximal inlärning. Vi har också fått en kille som är piggare, ser piggare ut, med långt mer energi än tidagare, enorm aptit och välfungerande mage (ett stort problem hos barn med CP). Inom alla programdelarna sätts mål varje sexmånadersperiod, vi träffade teamet i juli och har en tid igen i januari. Denna försöker vi få flyttad till februari då de befinner sig i Asien och därmed lite närmare oss. Vid varje möte evalueras det träning man utför, de mål man nått och nya mål och moment läggs in i träningen. Självfallet har vi också kontakt med teamet löpande, var tredje månad skickar vi en statusrapport med video för att kunna ändra på eller få kommentarer till det vi gör.
Oscar gillar att "träna" och det är just detta som är den stor utmaningen för oss vuxna, att hålla Oscars glädje och motivation på topp, i det ögonblick han inte tycker det är kul mer kan vi lägga ned. Hans drivkraft är motorn och om han inte vill får vi helt enkelt se till att göra det hela roligare....




Oscar satsar inför en krypsession....






Där målet är sängen med hopp och bus.....










Eller kanske en rolig bok.......




















Inga kommentarer: